Rouw & verlies

Iemand die even met je meeloopt​

Een ingrijpende gebeurtenis verandert niet alleen het nu, maar ook jouw kijk op de toekomst. Wat zeker was, blijft wankel. Wat blijvend leek, ging voorbij. Of je nu te maken krijgt met de dood, met ziekte, een relatiebreuk of een andere tegenslag: het plaatje dat je voor jezelf had geschetst, zal je opnieuw moeten inkleuren. Dat is best moeilijk om te accepteren en tegelijkertijd onontkoombaar.
Verlies is immers geen keuze.

Vaak vind je steun in je omgeving bij familie of vrienden, kun je bij hen je verhaal kwijt. Soms is dat niet voldoende, lukt het je even niet meer alleen en heb je ondanks deze steun behoefte aan professionele rouwbegeleiding, iemand die je verder helpt, even met je meeloopt.

Zullen we een kennismakingsgesprek plannen?

Rouwen is moedig er is kwetsbaarheid voor nodig. Het vraagt om overgave om gemis toe te laten. Als gevoelens er mogen zijn, zal pijn verzachten. Het maakt vrij.

rouw is als een schaduw

Rouw is als een schaduw

Ik ben een gecertificeerd rouwcoach, opgeleid door onder andere Dr. Prof. Manu Keirse, een Vlaamse psycholoog en verliesdeskundige. Hij zegt dat rouw als een schaduw is, die je altijd met je meedraagt. En zo voel ik het zelf ook:

“Rouw verwerk je niet, je overleeft je verlies en je leeft ermee. Mensen proberen hun verlies te overleven. Je komt er niet echt overheen, je neemt het mee in je leven. Soms laat je het even achter je. Vergelijk het met het beeld van een schaduw. Verdriet na verlies gaat je leven lang met je mee, net zoals je schaduw je overal vergezelt. Je schaduw is soms groot en soms klein, soms ligt ze voor je soms achter je en dan weer naast je. Soms zie je ze en op andere momenten is ze onzichtbaar. Je kunt een hoek van de straat inslaan en plots ligt je schaduw weer levensgroot voor je voeten. Ze stapt elke stap met je mee. Zo is het ook met verdriet. Het kan opeens weer levensgroot aanwezig zijn, op het moment dat je het niet verwacht.”

Herleef © 2023

Privacy

voorwaarden

Ontworpen door Moos